НАРЕДБИ

Как се прави обикновена мозайка


ОБИКНОВЕНА МОЗАЙКА

Приложение, видове. Материали.


Приложение - за коридори, санитарни възли, складови помещения и др.
Мозайките са двупластови настилки. Състоят се от основен пласт /хастар/ и горен /мозаичен/ пласт. Хастарът се изпълнява от циментов разтвор 1:3 /М10/, а горният пласт - от цимент и мозаични камъчета в съотношение от 1:2 до 1:2,5. Мозаичните камъчета се добиват от различни скали но най-често от мрамор. 
Видове - оцветена, неоцветена, с бордюри.




Материали:
Цимент - използва се като свързващо вещество. Може да се употреби обикновен или бял цимент с марка над 35. Той се съхранява на сухо и проветриво място. Цимент, който е престоял повече от 4 месеца не се употребчва без лабораторно изпитване. Предимството на белия цимент е доброто му оцветяване.
Оцветители - оксидни бои.Те трябва да бъдат с ясен цвят, трайни и светлоустойчиви.
Мозаични камъчета - получават се от натрошаване на разноцветни мрамори или други твърди скали. Имат различна големина и цвят. Те се пресяват и сортират по номера - от 2 до 10. Най- малките камъчета – номер 2 се наричат още "грис". Камъчетата имат ръбеста структура. Те трябва да са чисти от примеси. Съдържанието на остатъчно каменно брашно в тях не трябва да надвишава 5%. Доставят се в хартиени торби по 40 кг или в насипно състояние. 
Пясък - той трябва да отговаря на същите изисквания, както пясъка за мазилки. Най-добър е този с диаметър на зърната около 2 мм.
Вода - за направа на мозайки се използва само чиста вода, която не съдържа вредни примеси - киселини, соли, мазнини и др.
Машини, инструменти и пособия. Приготвяне на мозаични смеси.
Машини, инструменти и пособия.
С общо предназначение - метър, либела, нивелачен маркуч, мистрия, мастар, маламашка, кофи, зидарски канчета лейки и др. 
За направа на мозайки - метален валяк, стоманени четки, шила, длета, лопатки, стоманени стъргалки, бучарден чук, мерни сандъчета и др.
Освен това се използват различни шлифовъчни машини.


Приготвяне на мозaични смеси.

Мозаичната смес за горния пласт се приготвя, като се спазва съотношението между цимента и мозаичните камъчета, Камъчетата могат да бъдат от една или от различни фракции. При по - дребните камъчета /от рода на гриса/ това съотнишение е 1:1,5, а при по-едрите - 1:2. Изисква се свързващото вещество и камъчетата да имат еднаква твърдост. Това е важно както за търкането на мозайката, така и за равномерното й износване.
За цветните мозайки оцветителите се прибавят към цимента на сухо и сместа се бърка, докато се получи еднакво оцветена маса. След това пак на сухо се прибавят мозаичните камъчета и се размесват добре. За да не се отмие циментът при ръчно забъркване, се препоръчва водата да се налива с лейка. След неколкократно прехвърляне на сместа с лопата се приема, че тя е готова. Консистенцията на получената смес трябва да отговаря на слягане £ 20мм, измерено със стандартния конус. Ако не разполагаме с конуса, стискаме малко количество от сместа в ръка - ако тя не излиза между пръстите, това означава, че консистенцията е добра. Излишната вода отслабва мозаичната смес.
За да не се получат различия на мозайката в едно поле, необходимо е всички порции /хармани/ да са с еднакви пропорции и от едни и същи материали, измерени с еднакви съдове. Количеството на водата също трябва да е еднакво, защото тя оказва влияние не само върху здравината, но и върху цвета на мозайката. Ако се наложи да се разбърка по - голямо количество мозаична смес на сухо, е необходимо тя да се покрие с мушама, за да се предпази циментът от навлажняване или разпиляване.
При ръчно забъркване на материалите трябва да се използват метални платформи или дървени корита, за да се предпази сместа от замърсяване. След като се разбърка с водата, сместа трябва да се остави в покой 10 - 15 мин. Това се прави, за да може циментът да обхване по-пълно грапавата повърхност на мозаичните камъчета и да изтласка всички дребни мехурчета въздух, задържали се по нея. 
Организация на работното място. Подготвителни работи - изисквания към основата и полагане на хастара.
Организация на работното място.
Предварително се проучват видът и количеството на мозайките, които ще се изпълняват, с цел отделните производствени процеси да следват ритмично по всички участъци на сградата.
Ако мозайките се изпълняват през зимата, е необходимо помещенията да се остъклят и да се осигури подходящо осветление.
Навреме да се доставят разтворите, както и необходимата механизация за полагането им. 


Подготвителни работи:
Пробните изпитания на инсталациите да са направени, за да се избегнат евентуални разкъртвания на настилката.
Старателно се почиства подът от трески, прах, остатъци от разтвор. Втвърдилият бетон и разтвор се изчистват със стоманени четки. Петна от грес или минерално масло се почистват с бензин или подходящ содов разтвор. 
Проверява се дали са успоредни страните на помещението.
Проверяват се правите ъгли и хоризонталността с ъгъл, мастар и либела.
Мозайката се полага само върху твърда /масивна/ конструкция /бетонова настилка, стоманобетонова плоча /.
Стоманобетоновата плоча не трябва да има грапавини:
Ако са от порядъка на 2 - 4 см се използва циментов разтвор М10 или М15.
При по-големи грапавини - бетон.
Полагането на мозайката започва след втвърдяването на изравнителния пласт, т.е. след около 24 часа. Изравнената повърхност трябва да се измие с вода.
Подготовката се смята за завършена, когато подовата конструкция се нивелира и се установи точната кота на готовия под.
За упражняване на постиянен контрол при работата, изходният репер на съответния етаж трябва да се нанесе трайно и четливо на стената. Най-често реперът се нанася на 0,50 или 1м от нивото на готовия под. Той трябва да е траен белег, който не може да се унищожи при работа.
Нивото на хастара е по-ниско от това на готовия под толкова, колкото е дебелината на мозаичния слой.
Нивото на етажа се нанася от етажния репер по всички помещения с мастар и либела или с нивелачен маркуч. При помещения с големи размери освен по стените нивото се пренася и на няколко места по пода с цел да се определят местата на водещите ивици. Това се прави с посочените по -горе инструменти, а не с канап. Котите на пода се фиксират трайно с дървени трупчета, закрепени с разтвор за пода. Трупчетата се изваждат след направата на водещите ивици.


Полагане на хастара:
Разтворът за хастар може да се приготви ръчно или механизирано в зависимост от количеството и наличната механизация. Като се спазва строго съотношението цимент към пясък, двата материала се смесват на сухои се бъркат докато се получи еднородна смес. Ако сместа не се разбърка добре, могат да се получат жили /"дамари"/, които намаляват здравината на хастара. Към сместа се добавя такова количество вода, че да се получи земновлажен, а не пластичен разтвор. Това се установява като се стисне с ръка част от сместа - ако дланта на ръката се навлажни, без да потече вода, разтворът е добър. Земновлажният разтвор е по-здрав и по-лесно се обработва.
Хастарът се полага между предварително поставени водещи летви, които имат неговата дебелина. Разстоянието между тях не трябва да надминава 1,50-2,00м. То зависи от дължината на мастара, който чрез плъзгане по водещите летви заглажда нанесения разтвор. Водещите летви се нивелират преди изливането на разтвора, като мастарът се поставя върху две водещи летви, а върху него - либелата. Празнините, останали след изваждането на летвите, се запълват с разтвор. Хастарът се подравнява с мастар, а след това и с маламашка. За подобряване на сцеплението му с мозаичния пласт повърхността на хастара се набраздява с мистрия. Оставя се да свърже, като през първите 3 дни по него не трябва се ходи или да се пренасят материали. След този период, когато е набрал достатъчна якост, върху него се поставят талпи за преминаване по тях. 

Технологическа последователност на полагането и обработване на мозаичния пласт.


Полагане на обикновена мозайка:
Много е важно мозаичната смес да се положи, подравни и остави в покой, преди да започне свързването на цимента, т.е. 30 - 40 мин. след забъркването му с вода.
Мозайката се нанася върху обилно навлажнена основа, за да не поеме подовата конструкция част от влагата на разтвора, което ще наруши нормалния прицес на свързването.
Мозаичният пласт се полага върху хастара непосредствено след свързването му. Той трябва да е втвърдил, но да не е пресъхнал. Когато е минало повече време и хастарът е пресъхнал, е необходимо да се намокри обилно с вода един или два пъти. По повърхността му обаче не трябва да остават локви.
Не се препоръчва поръсване с цимент върху навлажнения хастар и разнасянето му с метла!
За да се получи равномерно разстилане на мозаичната смес, върху хастара се наковават летви с височина, равна на дебелината на мозаичния пласт. Хоризонталността им се проверява с мастар и либела. След нанасянето, разстилането и нивелирането на мозаичната смес, летвите се изваждат и оставените от тях фуги се запълват със същия разтвор. С помощта на мастара мозаичната смес не само се нивелира, но се и уплътнява. За целта мастарът се тръска непрекъснато във вертикално направление. Заглаждането след това се извършва с мистрия и стоманена пердашка, като същевременно пластът се уплътнява. Последното уплътняване се прави с помощта на стоманен валяк. Когато на повърхността се появи циментово мляко, се смята, че уплътняването е задоволително. Добре е това мляко да се отстрани, за да не затруднява търкането на мозайката. Препоръчва се валирането да се извършва в две посоки, като валякът се пръска с циментово мляко. То трябва да се приготви заедно с мозаичната смес и от същия цимент.
Мозайката престоява от 3 до 5 дни в зависимост от качеството на цимента и атмосферните условия. Необходомо е тя да получи такава якост, че мозаичните камъчета да не се изронват при търкането й. При горещо време изпълнената по открити тераси и балкони мозайка се покрива и навлажнява в продължение на няколко дни. В случай на дъжд - също се покрива, защото водата може да отмие част от цимента.
При зимни условия, за нормалното протичане на процесите, е необходимо да се поддържа температура по-ниска от 5о С. Разтворите се приготвят в затворени помещения с топла вода, като материалите се съхраняват в помещения с температура над 0о С.


Шлифоване на мозайкката:
За да се разкрие структурата на мозайката, като същевременно се изравни и заглади повърхността й, тя се шлифова ръчно или механизирано. Шлифоването обхваща процесите търкане, полиране и натриване с восък. В резултат на това се получава идеално гладка повърхност, удовлетворяваща художествените и хигиенните изисквания към мозайката. За да се определи подходящият момет за шлифоване се правят през определени интервали от време пробни изтърквания със стоманена стъргалка.
При нормални условия мозайката се шлифова със шмиргел, а ако е много пресъхнала - най - напред с карборунд. Запчва се винаги с едрозърнест и се преминава към по-дребнозърнест карборунд. При големи грапавини по-издадените камъчета може да се бучардисат.
При търкането мозайката трябва да се полива обилно с вода. Чрез постоянни измитания и поливки се отстранява насъбралата се около машината гъста каша, която пречи на нормалния ход на търкането. Самата машина не трябва да се застоява на едно място, за да не се получи вдлъбнатина от претъркване. При шлифоването машината се движи дъгообразно отляво надясно и обратно. Тази операция се повтаря до пълното разкриване на мозаичните камъчета. След това мозайката се измива обилно с вода и се подмазва с циментова каша. Това се извършва със шпакла или рендосана дървена летва.
Вместо да се прави циментова каша, мозайката може да се навлажни, да се поръси със сух цимент и след това той да се размаже с метла по цялата повърхност. Образувалото се циментово мляко запълва всички неравности и драскотини. След 2-3 дни мозайката отново се изтърква. Ако е необходимо тази операция се повтаря.
При тази обработка мозайката губи около 2 мм от дебелината си. Накрая тя се измива обилно с чиста вода. Обикновените мозайки не се полират. Препоръчва се да се измият неколкократно със содов разтвор и да се намажат с топло ленено масло.
Обикновена мозайка с бордюри.
Тя може да се изпълни с един или повече бордюри, които се оцветяват различно от полето. При сивата и бялата мозайка бордюрите обикновено са черно оцветени. Разликата с горната мозайка е в изпълнението на бордюрите. Те се очертават върху готовия и втвърден хастар с помощта на канап, овалян в оксидна боя. Широчината на обрамчващата лента се нанася в четерите ъгъла на помещението, след което двама работници опъват канапа, издигат го в средата и го пускат. Така канапът оставя диря върху хастара и очертава правата линия, отделяща полето от бордюра. Това се повтаря докато бордюрът се очертае от всички страни. По отбелязаните линии се наковават летви с дебелина, равна на дебелината на мозаичния пласт. Те служат едновременно и за водещи ивици. Мозаичната смес се полага, изравнява и валира по описания вече начин. След 3-4 дни, необходими за да се свърже и втвърди достатъчно мозаичната смес, летвите се изваждат, а ръбовете се подмазват с циментова каша. Изчаква се 2-3 дни да се втвърди и циментовата каша, и тогава се нанася мозаичната смес на бордюра.
Подмазването и търкането се извършват по познатия начин.

10 коментара:

почивки лято 2012 в Кушадъсъ каза...

много поленза информация за мен,точно това го търсех, точно това ми трябваше, благодаря че ги споделяте тук с всички нас непорфесионалисти, тези полезни строителни информации, много поздрави и до скоро

Мозайка каза...

Строителната мозайка е традиционен материал, познат от доста години, но въпреки това не остаряващи винаги актуален.

качествени мазилки каза...

Статията ви е доста приятна и се радвам, че ми пишете.Не знаех с какви материали може да е направи мозайка и че по принцип ние сами можем да го постигнем този ефект.Разбира се бих се доверила предимно на майстори, за да бъде хем по бързо, хем и по качествено - надявам се.Тук винаги ни пишете полезни неща и се надявам и за на пред.Интересно ми е едно помещение около 28 квадрата, за колко време би станала една такава мозайка.На вилата ми имаме на стълбището мозайка, но все още не е минато с машина за да се покаже и сега седи като чист цимент.

бетонови изделия магазин каза...

За добрите майстори може би това ваше обяснение ще звучи лесно, но за начинаещ като мен това не е така.Определено някои неща не мога да си ги представя и ще се радвам ако ни пишете и качите малко снимки с всяко едно действие. В крайна сметка мозайката може и да е лесна, но ако не разбираме има и специалисти към, който да с е обърнем.Вие познавате и някой добър, който може бързо и не много скъпо да направи на три етажна къща мозайка на всичките стълбища, които са вътрешни и дали ще бъде прекалено прашно за постигането на мозайката?

Анонимен каза...

Здравейте,

дайте съвет как се поправя нарушена мозайка. Преди 2 години майстор постави мозайка по плотовете на външна чешма и две зими по-късно се образуваха на няколко места петна чиято повърхност е нарушена, продължава да се ронят и размера им се увеличава. Предварително благодаря за информацията.

Анонимен каза...

БЛАГОДАРЯ!!!Много добра и полезна работа ми свърши ивформацията от тази статия! още веднъж благодаря!

Unknown каза...

Страхотна статия,благодаря.

Unknown каза...

Здравейте, моля за съвет! Става въпрос за нова мозайка направена преди седмица.Днес установихме че е осеяна с пукнатини, (малки и големи). Как може да се коригира?

Unknown каза...

Извинете, и на какво се дължи ?

Unknown каза...

0882172601
Muzaikadjii