НАРЕДБИ


Нови строително-технически правила и норми за осигуряване на бeзопасност при пожар   -   ново



http://otgovori.info

В брой 96 от 04.12.2009 г. на Държавен вестник бе публикувана новата Наредба за строително-технически правила и норми за осигуряване на бeзопасност при пожар. Веднага бързам да успокоя, че тя влиза в сила от 05.06.2010 г., така че ще има достатъчно време да бъде изучена подробно.

Наредбата отменя Наредба № 2 за противопожарните строително-технически норми от 1994 г., а указания за по прилагането й дава директорът на ГДПБС – МВР, съгласувано с министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Дължината на нормативния документ е сериозна, затова реших да наблегна на новите класификации – класове на функционална пожароопасност, групи пожарна опасност за електрически уредби и инсталации, класове пожароопасни места.

Класове на строежите по пожароопасност

За осигуряване на безопасността при въздействия от пожар строежите или части от тях се разделят на т. нар. класове на функционална пожарна опасност от Ф1 до Ф5, като има и подкласове. Видовете сгради и помещения са определени в съответствие с номенклатурата на видовете строежи по отделните категории, съгласно чл. 137, ал. 2 от Закона за устройство на територията.

    * Клас на функционална пожарна опасност Ф1 – Жилищни сгради и сгради за обществено обслужване в областта на образованието, здравеопазването и социалните грижи, хотелиерството и услугите – за постоянно и временно (в т.ч. денонощно) обитаване, които се ползват от хора на различна възраст и с различно физическо състояние и в които има спални помещения.
    * Клас на функционална пожарна опасност Ф2 – сгради за обществено обслужване в областта на културата и изкуството; спортни съоръжения.
    * Клас на функционална пожарна опасност Ф3 – сгради за обществено обслужване в областта на търговията, общественото хранене, транспорта, съобщенията и услугите; сгради за административно обслужване (с помещения, в които броят на очакваните посетители е по-голям от броя на обслужващия персонал).
    * Клас на функционална пожарна опасност Ф4 – сгради за обществено обслужване в областта на образованието и сгради за административно обслужване (сгради на централните и териториалните органи на изпълнителната власт и др.), чиито помещения се използват в продължение на определен период през денонощието и в тях присъстват постоянно хора с определена възраст и физическо състояние, запознати с планировката на сградите.
    * Клас на функционална пожарна опасност Ф5 - производствени, складови и селскостопански сгради, бензиностанции и газостанции, помещения и съоръжения с постоянен режим на работа.

Сградите, помещенията и съоръженията от клас на функционална пожарна опасност Ф5 в зависимост от пожаро- и взривоопасните свойства на използваните, произвежданите и съхраняваните вещества и продукти, техните количества и особеностите на технологичните процеси съответно се подразделят на категории по пожарна опасност от Ф5А до Ф5Д.

Приложение 1 на Наредбата определя за кои сгради и помещения се изискват системи за пожароизвестяване и/или пожарогасене.

Приложение 2 указва изискванията за пожаротехнически средства за първоначално гасене на пожари в помещения, съоръжения и инсталации, в т.ч. свободни дворни площи.

Групи пожарна опасност за електрически уредби и инсталации

За електрическите уредби и инсталации в строежи от всички класове на функционална пожарна опасност се определят следните три групи опасности:

    * Първа група – “Нормална пожарна опасност”

Помещенията, сградите, откритите съоръжения или части от тях, в които се използват, произвеждат или съхраняват горими материали в ограничени количества и вероятността за възникване на високоенергиен източник на запалване е минимална, се отнасят към местата от първа група “Нормална пожарна опасност”, наричани за краткост “непожароопасни места”.

    * Втора група – “Повишена пожарна опасност”

Помещенията, сградите, откритите съоръжения или части от тях, в които се използват, произвеждат или съхраняват горими материали, се отнасят към местата от втора група “Повишена пожарна опасност”, наричани за краткост “пожароопасни места”.

    * Трета група – “Експлозивна опасност”

Помещенията, сградите, откритите съоръжения или части от тях, в които в зависимост от технологичния процес в околната среда може да се образуват експлозивни смеси от горими газове, пари, прахове или аерозоли, се отнасят към местата от трета група “Експлозивна опасност”.

Пожароопасните места (втора група) се разделят на четири класа по пожарна опасност:

   1. клас П-I – места в помещения на строежи от категории по пожарна опасност Ф5В и Ф5Г, в които се използват или съхраняват горими течности с пламна температура над 55 до 120 °С;
   2. клас П-II – места в помещения на строежи от категория по пожарна опасност Ф5В, в които се отделят горими прахове или влакна, преминаващи в суспендирано състояние, като за опасността от пожар (но не и от експлозия) са от значение физическите свойства на праховете и влакната (малка раздробеност, голяма влажност и ДКГВ над 65 g/m3), или когато съдържанието прахове и влакна във въздуха не достига необходимата общообемна концентрация за експлозия;
   3. клас П-IIа – места в помещения на строежи от категория по пожарна опасност Ф5В, в които се отделят, употребяват или съхраняват горими течности с пламна температура, по-висока от 120 °С, или твърди горими вещества и влакнести продукти, за които липсват характерните признаци за зоните в помещенията от клас П-II;
   4. клас П-III – места в строежи от категория по пожарна опасност Ф5В, разположени на открито, в които се използват или съхраняват горими течности с пламна температура, по-висока от 55 °С, или твърди горими материали.

Сградите, помещенията и съоръженията с експлозивна опасност се класифицират на зони 0, 1 или 2 при смес на горими газове, пари или мъгла с въздуха, съответно 20, 21 или 22 при смес на горими прахове. Припомняме, че по същия начин са класифицирани зоните и в Наредба № 11 oт 27 декември 2004 г. за минималните изисквания за осигуряване на безопасността и здравето на работещите при потенциален риск от експлозивна атмосфера.

Накрая да отбележим един интересен факт – докато в ПСТН № 2 високи бяха сградите с 10 и повече етажи или с височина над 30 m., то в новата Наредба за строително-технически правила и норми за осигуряване на бeзопасност при пожар има специални изисквания за строежи с височина над 28 метра.

2 коментара:

Помещенията, сградите, откритите съоръжения или части от тях, в които се използват, произвеждат или съхраняват горими материали в ограничени количества и вероятността за възникване на високоенергиен източник на запалване е минимална, се отнасят към местата от първа група “Нормална пожарна опасност”, наричани за краткост “непожароопасни места”. каза...

Много благодаря за тази статия, важно е да обръщаме внимание на нашата безопасност и на хората, които са около нас.Особено ако имаме малки деца като още с първите си стъпки започват да пипат всичко,което видят и да слагат в устата си.Трябва да внимаваме с токовете и топлите печки когато готвим.Тук прочетох важна информация.Не знаех, че всичките помещенията, сградите, откритите съоръжения , където се съхраняват горими материали в ограничени количества , но все пак има опасност от пожари отново са опасни и са от първа група, но е добре да сме информирани.

обслужване на пожарогасители каза...

Поздравления за невероятният блог, който сте направили.Радвам, се че ни пишете и дано да продължавате да ни информирате за новостите.Технологиите не спират да се развиват и съответно всичко свързано с тях.Всеки иска да има в дома си най новите мебели и телевизори да речем.Всеки един, който реши да ремонтира или да върши подобни строителни действия е добре да бъде запознат с правилата за безопасност.