НАРЕДБИ


Кофраж от пенополистирол ICF


Термоблоковете са строителни блокчета от експандиран пенополистирен за изграждане на външни фасадни зидове и вътрешни преградни стени ( система от оставащ кофраж ).

Термоблоковете представляват монолитен модул от закрепени заедно два панела, свързани посредством мостове от същия или друг материал в зависимост от модела . Модулите имат кухини, които се армират и запълват с бетон, пенобетон или със смес от перлит, пясък и цимент. Специалният дизайн на зъбите позволява бързо и точно да се свързват блоковете и предотвратява изтичането на полагания бетон.

По такъв начин, в хода на една технологична операция се издига монолитна бетонна стена, обхваната от вътрешната и външната страна с топло и звукоизолираща обвивка от пенополистирен.
Резултатът е топъл дом за удивително кратък срок ( типично време за изграждане е 1 етаж на ден ).

Високата плътност на полистиренните блокове за облицовка на стени позволява да се издържа натоварване от масата на наливания в тях бетон, както и на монтираните арматурни скелети и противоземетръсни шайби.

Термоблокът практически не просмуква влага.

Пенополистиролът е екологично чист материал.
Поради добавката за негоримост в състава му, термоблокът е практически негорим.
Ниските температури не оказват влияние на физико-химичните му свойства. Максималната /90°С/ и минималната температура /-180°С/ при експлоатация, в границите на които пенополистиролът не променя структурата си и запазва свойствата си на топлоизолатор.

Звукоизолацията на стени от блокове пенополистирол възлиза на 46 дБ.
Стените от термоблок имат коефициент на топлопроводимост 0,031Вт/(м*К) и повече
Стиропорът или пенополистиролът във вид на блокчета е на път да измести традиционните строителни материали. По новия метод в света има построени вече над 100 000 сгради. Този вид строителство позволява строежът да се издигне до 25 метра височина..

Според западните стандарти те изглеждат по следния начин: кухи пенополистиролни блокчета с размери 250/250/1500 мм с дебелина за страничните стени от 50 мм. Отгоре са гребеновидно назъбени, благодарение на което лесно се сглобяват. Всяко блокче е разделено с тънки прегради, които повишават здравината му
При нареждането им едно върху друго се получава пенополистиролна стена, с кухина, широка 150 мм. Кухината се запълва с бетон, в резултат на което стената става монолитна, покрита от двете страни с изолация. За повишаване на здравината на стената тя се армира.
Като цяло готовата стена е с дебелина 25см. От тях 15 см са бетон и 5 плюс 5 см (от вътрешната и външната страна) са ненополистирол. Чуждите производители предлагат и варианти с дебелина на стените 35 см, от които 20 см са стиропор, а 15 см бетон. Теглото на 1 кв. м без външна и вътрешна шпакловка е между 280 и 300 кг. Разходът на бетон е около 100 л/кв. м.
В действителност откритието датира от 1955 г. и е на немски концерн. Специалистите му решили да проверят издръжливостта на стриропора като покривно покритие. Резултатите надхвърлили очакванията, когато след 40 години видели, че материалът е съхранил първоначалните си качества. Пенополистиролът не се поддава на гниене и има но-висока водоустойчивост в сравнение с традиционните строителни материали. Дори при пълно потапяне във вода не по¬глъща никаква влага. В Германия бързо се въоръжили с този лек и топъл материал и разработили технологията, за строителство на домове, които добре съхраняват топлината.
Както всяка технология, и тази си има своите плюсове и минуси
Несъмнено предимство, което дават пенополистиролните блокчета, е възможността за бързо строителство на къщи, ползвайки усилията само на един или двама души, имащи начални познания в строителството. Стиропорната стена с площ 1 кв. м се изгражда 10 пъти по-бързо от тухлена. Реалните срокове за издигането на едноетажна къща с площ 100-150 кв. м от двама майстори е 2-3 седмици. при това строителство разходите саот 15 до 50% по-ниски в сравнение с тухленото, което е за сметка на съкращение на разходи за транспорт, работна надница, както и спестяване от лесния монтаж на канализационните и водопроводни тръби и електропроводите.
Цената на 1 кв. м стена на Запад, измазана отвън и покрита с гипскартон отвътре, е около 25 евро.
За отопление на къща, построена по тази технология, се харчат 3 пъти по-малко средства заради високите топлоизолационни качества на ограждащата конструкция, което позволява да минете с по-малко количество радиатори, по-малко мощни котли и по-малък разход на материали за отопление.

От друга страна, стените на стиропорната къща са с дебелина 25 см, по-тънки от тези, направени с традиционните материали. Технологията се използва за надстройка на допълнителен етаж, тъй като по-леките стени не натоварват много основния фундамент.
Сериозен недостатък на технологията за изграждане на стени с използването на несваляем кофраж от пенополистирол е необходимостта от механическа заищита на стиропорното покритие. То не издържа на въздействието на открит пламък и на средна сила механично въздействие, при което започва да се деформира. . От друга страна, и микроклиматът в отлята бетонна кутия не е такъв, както в тухлена. При закрепяне на подове и окачени конструкции на стени с кофраж от стиропор, трябва да се използват дълги дюбели, стигащи до бетона.
Зидането на основата се извършва по традиционния за тухлените домове метод. Единствената разлика се състои в това, че в местата на издигане на стените по периметъра са поставени арматурни прътове с диаметър 12 мм, стърчащи на 80 см, така че да могат да преминат през кухините на блокчетата.
След като бетонната заливка на основата, армирана с метални прътове, засъхне, се слага слой хидроизолация. Той може да бъде от маджун и двуслойна черна изолационна мушама или полиетиленово фолио.
Първият род пенополистиролни блокчета се поставя непосредствено върху слоя хидроизолация по целия периметър на бъдещата сграда, като се оставят процепи за вратата. На ъглите на къщата или на местата на свързване на вътрешните и външните стени в съседните блокове трябва да се направят големи отвори за свободно преминаване на арматурата и бетонната маса. След това в съответствие с проекта на сградата в специални жлебове на блоковете се поставят метални пръти - хоризонтална арматура,с диаметър 8-10 мм. Тя скрепя вътрешните стени.
Вторият ред трябва да покрива първия с изместване на вертикалните шевове на зида, кратно на 250 мм. Съединяването на блоковете става с леко натискане, така че да се получи връзка без фуги. За фиксация на арматурата по ъглите с тел се връзват вертикалните и хоризонталните пръти. При нареждането на третия ред, с отвес и нивелир се проверява вертикалността и хоризонталността на редовете. Ако е необходимо, се подравняват.
Строители съветват от всеки три реда блокове с бетон да се запълнят само двата долни, а най-горният да се остави кух. В противен случай под действието на бетона тухличките могат да се деформират и няма да могат да се свържат добре със следващия ред. Ако следващото подаване на бетон ще се извършва след повече от 6 часа, то втвърдената повърхност следва да се овлажни. Преди запълване на първите три реда с бетон в предвидените по проект места трябва да се направи монтаж на вентилационни отвори и канализационни тръби.

Малко видео по темата





4 коментара:

Анонимен каза...

Много полезна информация.Благодаря!

езиков Център каза...

наистина удивително, за първи път виждам тази технология, какво ли не има по света, с какви ли не съвременни, модерни и едноставни технологични процеси ползват че просто човек остава без думи; тук при нас сме много много далече от тези тенденции и затова строим с години, а останлите с месеци

Анонимен каза...

buy ativan how long before ativan withdrawal - ativan withdrawal weight gain

Unknown каза...

Колко струва тези блокове