НАРЕДБИ


 www.archpero.com

 Проектът е изготвен по искане на собственика на имота и въз основа на виза за проектиране на Главния архитект на Община Смолян. В имота съществува жилищна сграда, която се реконструира и пристроява. Жилищната сграда е еднофамилна, с избено помещение на първи етаж, три спални и баня на втория и кухня, трапезария, дневна и баня на третия етаж. Вътрешната комуникация е посредством дървена стълбищна клетка. Входовете за къщата са два – един от избеното помещение и втори (основен) от улицата на нивото на всекидневната, кухнята и трапезарията. Изпълнението на сградата е монолитно, съгласно конструктивния проект. Покривната конструкция е дървена. При оформянето на фасадите са използвани характерни елементи за родопската архитекутра, както естествени материали – дърво, камък и др. В интериора успешно са съчетани от една сграна гранитогрес, фаянс, кнауф и различни видове мазилки, а от друга дървени дюшамета и дограми.
Застроена площ на жилищната сграда– 40,80кв.м
Разгъната застроена площ на жилищната сграда– 190кв.м. 




 
  
 
 
 



  Реконструкция на къща в с.Славейно Смолянско




Oсновен ремонт на жилищна сграда в с. Полк. Серафимово Община Смолян


Настоящия проект третира основен ремонт на жилищна сграда в с. Полк. Серафимово Община Смолян. Проектът е изготвен по искане на собственика на имота и на основание конструктивното заключение по отношение на носещите каменни стени и гредореди, които са компрометирани!
Основния ремонт на сградата е изпълнен без промяна на съществуващите основи (очертания), като е запазено мястото на главния вход от югозапад. Възстановяването на жилищната сграда е в автентичния и облик на типична родопска къща.
На първото ниво е разположена дневна с кухня и кът за хранене в общо пространство, една спалня от запад и санитарен възел. От предверието по дървена стълба се качва на второ ниво, където са обособени три спални и баня. Същото дървено стълбище слиза и до избата, от която се излиза и към вътрешния двор!
Изпълнението на сградата е по традиционния начин на изграждане на родопските къщи от края на 19 век- каменна зидария 50см. с дървени кушаци за първия етаж и за част от втория, дървена носеща конструкция президана с единични тухли за втория етаж, дървени гредореди над първия и над втория етаж. Жилищните помещения са с под дюшеме, стени и тавани мазилка и латекс. Стъпалата са дървени, дюшеме е и коридора пред спалните! Дограмите са от масивна дървесина с двуслоен стъклопакет.
Покривната конструкция е дървена. Покриването е с керемиди. 
Застроена площ на сградата 58,90 кв.м.
Разгъната застроена площ на сградата 146,20 кв.м. 

 
  
  
  
 

http://www.archpero.com
гр. Смолян
бул. България 26А
тел. 00359 301 6 33